Gezondheid

Twee Limburgse bedrijven vinden manier om professionele mondmaskers te hergebruiken

Twee Limburgse bedrijven hebben een manier gevonden om op grote schaal FFP2- en FFP3-maskers te zuiveren voor hergebruik. Ze ontwikkelden een mobiele ontsmettingscontainer waarin per dag zo’n 6.000 maskers gerecycleerd kunnen worden. Daarmee bieden zij een oplossing voor het acute tekort aan professionele mondmaskers.

Normaal gezien moeten FFP2- en FFP3-maskers, die voorbehouden zijn voor de zorgsector, meteen na gebruik weggegooid worden. Jansen Cleanrooms uit Zonhoven en GreenX uit Houthalen-Helchteren hebben in samenwerking met Laboratorium ECCA in Merelbeke hier een oplossing voor gevonden. Zij ontwikkelden samen een ontsmettingscontainer die 1.500 maskers reinigt in zes uur tijd. Een droge mist van waterstofperoxide doodt 99,999% van de aanwezige bacteriën, gisten en schimmels. Op die manier kunnen de mondmaskers hergebruikt worden.

Wit-Gele Kruis Limburg

De ontsmettingscontainer is mobiel en kan ter plaatse geïnstalleerd worden. Het Wit-Gele Kruis Limburg gebruikte de installatie al om FFP2-maskers en beschermschorten te reinigen. Naast de zorgsector zien de drie partners ook mogelijkheden voor bedrijven en gemeenten.